Костният бульон стана много популярен напоследък, особено сред хората, които имат здравословни проблеми, свързани с храносмилателната и опорно-двигателната система. Това е така, защото се смята, че има много ползи за организма ни. Въпреки че все още има твърде малко публикувани изследвания на самия костен бульон, има множество предположения, че пиенето му може да бъде полезно.
Какво представлява костният бульон?
Костният бульон, който много хора наричат „вълшебен елексир“, се приготвя чрез продължително варене на животински кости и съединителни тъкани. Той се използва за супи, сосове и здравословни напитки.
Костният бульон датира от праисторически времена, когато ловците събирачи превръщали иначе неядливи животински части като кости, копита и кокали в бульон, който могат да пият.
Можете да приготвите костен бульон, като използвате кости от почти всяко животно. Има обаче няколко разлики между обикновения бульон, който се получава при готвене на супа и само на костен бульон. Това са времето за варене и къкрене и частта от животното, от което е направено (кости или плът).
Обикновеният бульон къкри за по-кратък период от време, докато костният бульон се готви доста по-дълго време, както ще видите след малко. Ускореният процес на готвене намалява количеството полезен желатин, извлечен от костите, ограничавайки способността му да поддържа имунната и храносмилателната система.
Ползите на костния бульон
Смята се, че костният бульон може да облекчи болките в ставите и да се бори с остеоартрита, да пречисти черния дроб, да помогне за заздравяването на рани, да предотврати стареенето на кожата, да балансира хормоните, да увеличи енергията, да укрепи костите и да засили имунната функция на организма.
Нека видим на какво се дължат ползите от консумация на костен бульон и как може да подейства благоприятно на организма.
Съдържа много важни витамини и минерали
Костите на животните са богати на калций, магнезий, калий, фосфор и други минерали, необходими за изграждането и укрепването на собствените ви кости.
Рибните кости съдържат и йод, който е от съществено значение за здравата функция на щитовидната жлеза и метаболизма.
Съединителната тъкан ви дава глюкозамин и хондроитин, естествени съединения, намиращи се в хрущялите, за които е известно, че поддържат здравето на ставите.
Всички тези животински части съдържат и протеинов колаген, който при готвене се превръща в желатин и ви доставя няколко важни аминокиселини.
Има благоприятен ефект върху храносмилателната система
Може би вече знаете, че цялостното ви здраве зависи изключително много от състоянието на чревния тракт. Според последни изследвания около 80% от имунитета се определя от съдържанието на чревния микробиом и дали в него има баланс между добрите и лошите бактерии.
Костният бульон е не само лесен за смилане, но може да помогне и за храносмилането на други храни. Желатинът, който се намира в костния бульон, естествено привлича и задържа течности.
Желатинът също може да се свърже с водата в храносмилателния тракт, което помага на храните да се движат по-лесно през червата ви. Доказано е също, че защитава и лекува лигавицата на храносмилателния тракт при плъхове. Смята се, че има същия ефект при хората, но трябва да се направят повече изследвания, за да се покаже неговата ефективност в тази връзка.
Аминокиселина в желатин, наречена глутамин, помага да се поддържа функцията на чревната стена и е известно, че предотвратява и лекува проблеми, свързани с червата.
Поради всички тези причини пиенето на костен бульон може да бъде полезно за хора със синдром на раздразненото черво (IBS) или възпалително заболяване на червата (IBD), като колит или болест на Крон.
Неговите хранителни вещества подобряват здравето на ставите
Колагенът е основният протеин, който се намира в костите, сухожилията и връзките. Той се разделя на различни видове, като са познати над 20 вида колаген. Сред най-разпространените са колаген тип 1,2 и 3, които изграждат съединителната тъкан, кръвоносните съдове, ноктите и кожата и други.
По време на процеса на готвене колагенът от костите и съединителната тъкан се разгражда на друг протеин, наречен желатин. Желатинът съдържа важни аминокиселини, които поддържат здравето на ставите. Той съдържа пролин и глицин, които тялото ви използва за изграждането на собствена съединителна тъкан. Това включва сухожилията, които свързват мускулите с костите и лигаментите, които свързват костите помежду си.
Костният бульон съдържа също глюкозамин и хондроитин, които са естествени съединения, намиращи се в хрущялите.
Множество проучвания са установили, че глюкозаминът и хондроитинът могат да намалят болките в ставите и да се справят със симптомите на остеоартрит.
Протеините в костния бульон също са се оказали полезни за тези с ревматоиден артрит, което е хронично автоимунно заболяване, което причинява болезнено увреждане на сухожилията и връзките.
Костният бульон помага при отслабване
Костният бульон обикновено е с много ниско съдържание на калории, но все пак може да засити глада.
Доказано е, че желатинът в него насърчава усещането за ситост. Консумирането му редовно може да намали приема на калории и да доведе до загуба на тегло с течение на времето.
Как да си направим костен бульон
Приготвянето на костен бульон е лесно. Всичко, от което се нуждаете, е голям съд, вода, оцет и животински кости.
Предлагаме ви една лесна рецепта, която можете да следвате:
Съставките са:
- 4 литра вода;
- 2 супени лъжици (30 мл.) ябълков оцет;
- 2–4 килограма животински кости;
- Сол и черен пипер на вкус;
Начин на приготвяне:
Поставете всички съставки в голяма тенджера и варете на бавен огън. Когато сместа кипне, намалете котлона и гответе между 12 и 24 часа. Колкото по-дълго се вари, толкова по-добър ще е на вкус и по-питателен. Оставете бульона да изстине. Прецедете го в голям съд и изхвърлете твърдите вещества.
Добавянето на оцет е важно, защото помага да изтеглите всички ценни хранителни вещества от костите. Можете също така да добавите зеленчуци, билки или подправки към бульона си, за да го направите още по-вкусен.
Колко често да пиете костен бульон
За съжаление няма категоричен отговор на това. Много хора препоръчват да се пие по 1 чаша (250 мл.) костен бульон дневно за максимални ползи за здравето.
Намирането на кости и кокали, които са ви нужни за приготвянето на полезната напитка обаче може да е трудна задача. Времето, за което трябва да се вари, също може да се окаже пречка за някои хора, които работят и нямат възможността да си отделят 24 часа за приготвянето му.
Точно затова ние ви препоръчваме продуктите с марка Flex Code,които съдържат колаген тип 2, хондроитин сулфат и МСМ. Тези елементи оказват изключително добро влияние при различни болести на опорно-двигателния апарат.
Най-новата и още по-мощна формула за стави от серията е продуктът Flex Code Gold. Приемайки от него, вие ще получите оптимални дози от всички необходими съставки, за да се чувствате по-добре.
Точно това откроява продукта от останалите добавки на пазара вече над 10 години, както и уникалната течна форма. За много хора капсулите се оказаха неудобен вариант, затова създадохме течната формула с отлична концентрация на вложените елементи.
Формулата на Flex Code Gold е обогатена с два ценни елемента: куркумин, който блокира възпалителните процеси в организма и бор – чист природен минерал, необходим за абсорбцията на калций и фосфор.
Двете уникални съставки имат антибактериално и противовъзпалително действие. Комбинацията между куркумин и бор с останалите доказано ефективни съставки на Flex Code го превръща в оптималната добавка за ставно здраве. Ако се борите с остеохондроза, артрит или остеопороза, то съчетанието от пълноценен хранителен режим и хранителни добавки ще ви помогне да поддържате оптимално ставно здраве.