Ролята на минерала калций и витамин D за здравето на костите
Здравето на опорно-двигателния апарат – на костите, мускулите, ставите и връзките – е ключово за качеството на живота ни. От начина на хранене и режима на застой и физическа активност зависи общото състояние на костите, а от тук – и на цялото тяло. Ето защо е особено важно дори младите хора без здравословни проблеми да обръщат внимание на приема на определени витамини и минерали, като калций и витамин D, както и да се упражняват редовно в името на здравите кости и стави.
За ролята на минерала калций и витамин D като може би най-важната комбинация за поддържане на добро костно здраве ще говорим днес.
Ролята на калция за здравето на костите
Калцият е минерал, който пряко участва в изграждането на костите. Приемът му в достатъчни количества е част от превенцията на остеопорозата, много важна най-вече за жените.
Почти цялото количество калций в човешкото тяло – 99.5% – се съдържа в костите и зъбите, а остатъкът се намира в кръвта и меките тъкани. Ето защо за здравето им е ключов приемът на богати на минерала храни като:
- Млечни продукти – кисело мляко, сирене, прясно мляко. Въпреки че калций се съдържа и в редица растителни храни, най-добре се абсорбира от организма, когато идва от продукти с животински произход.
- За хората, които все пак са привърженици на веган диетата, изсушените соеви семена са добър източник на калций – половин чаша съдържа около 230 мг от минерала;
- Тъмнозелени листни зеленчуци – кейл, спанак, зеле. Те съдържат до 175 мг калций за 100 г продукт;
- Храни с добавен калций – някои плодови сокове и зърнени закуски са “подсилени” с минерала и могат да съдържат до 1 грам за порция. Имайте предвид, че те може да са богати на захар, затова не бива да се консумират в големи количества;
- Сьомга – след млечните продукти, това е най-добрият натурален източник на калций със 180 мг за 100 г продукт. Освен това, тази риба съдържа и витамин D, чиято роля за здравето на костите и взаимовръзката му с калция ще разгледаме по-долу;
- Смокини, папая, портокали – тези плодове са богати на калций, фитонутриенти, витамини и други минерали;
- Бобови растения – освен добър източник на калций, те са такъв и на фибри.
Други ползи от калция, свързани с общото здравословно състояние
Въпреки че под 1% от калция в организма се намира извън костите и зъбите, този минерал е ключов за здравето и на други органи и системи в тялото. Някои от неговите значими функции за здравето включват:
- Той е важен за нормалното клетъчно функциониране – при много ниски нива на калций клетките извън костите понякога са принудени да “заемат” количества от там, а това може да доведе до отслабване на опорно-двигателния апарат;
- По отношение на самите кости – както всички други клетки в тялото, и тези на костите се регенерират напълно. До около 30- годишна възраст образуването на нови клетки протича по-бързо от отмирането на старите. След това обаче процесът се обръща. Това обуславя и увеличаването податливостта на травми и фрактури с напредване на възрастта;
- Превенция на остеопорозата – това е една от ключовите роли на калция. Изключително важно е преди 30-годишна възраст организмът да получава необходимото количество от този минерал, за да се намали загубата на костна плътност след това;
- Предпазва от високо кръвно налягане;
- Намалява риска от развитие на камъни и песъчинки в бъбреците.
Препоръчителният дневен прием на калций може да варира спрямо пола, възрастта, хормоналния статус на човека. При жените необходимите количества калций са различни и според това дали са бременни или кърмят.
Защо витамин D е важен за здравето на костите?
Витамин D е много важен за правилното абсорбиране на калция и минерализирането на костите. Научно доказано е, че продължителният дефицит на този витамин е пряко свързан с проявите на рахит при децата и остеомалация (“омекване” на костите) при възрастните.
В редица популации се съобщава за намален прием на витамин D, но фокус на кампаниите за информиране за важността му и промяна на хранителните навици в полза на осигуряването на достатъчно количество са по-възрастните хора, за които намаляването на костната плътност може да бъде пагубно.
Някои по-скорошни изследвания показват, че ползите от витамин D за опорно-двигателния апарат се свързват не само с ролята му за абсорбирането на калция. Той служи и за подобряване на костното здраве, но и подпомага работата на мускулите.
Укрепването на мускулите е несъмнено един от ключовите положителни ефекти от оптималното количество витамин D в организма. Това е един от механизмите, чрез които витаминът спомага за предпазване от фрактури и възпаления.
Как се синтезира витамин D в организма?
Синтезирането на витамин D е естествен процес в тялото, който се отключва при излагане на кожата на UVB лъчи. Те стимулират синтеза на 7-дехидрохолестерол в епидермиса, който впоследствие претърпява структурни промени и се превръща в провитамини D3.
През лятото са достатъчни 10-15 минути излагане на слънце дневно (времетраенето зависи от фототипа на кожата), за да се синтезира естествено еквивалентът на 500 микрограма витамин D3.
За процеса има голямо значение географското положение. По-конкретно ъгълът на слънчевото греене, както и слънчевите часове от деня дефинират и за колко време UVB лъчите с дължина на вълната 290-315 nm достигат до земната повърхност. Поради това там, където географската ширина е повече от 35 градуса, естественият синтез на витамин D е оптимален през лятото и минимален или практически невъзможен през зимата.
Кои са храните, богати на витамин D?
По нашите географски ширини в периода от март до края на септември слънчевата светлина е достатъчна, за да разчитаме на естествения синтез на витамин D. Между октомври и март обаче слънчевите часове не са достатъчни. Рто защо по това време на годината е изключително важно да включим в диетата си храни като:
- Риби и морски дарове, богати на мастни киселини – сьомга, сардини, херинга, скумрия и други;
- Червено месо;
- Черен дроб;
- Яйчен жълтък;
- Някои подсилени храни – зърнени закуски, растителни млечни продукти и други.
За зимните месеци е подходящо и вземането на хранителни добавки с витамин D. За децата до 4-годишна възраст това е задължително, но при по-големите деца и възрастните суплементирането на витамин D е необходимо само тогава, когато естественият синтез е недостатъчен или невъзможен заради липсата на достатъчно слънчева светлина.
Приемът на достатъчно калций и витамин D – чрез хранителни добавки, балансирана диета, естествен синтез при прекарване на време на открито – има голямо значение за здравето на костите. Слънчевият витамин е в основата на превенцията на заболявания, които влошават качеството на живот като остеопорозата. Затова винаги намирайте начин да си го осигурите чрез подходящите според сезона източници.
Използвани източници
- Camacho, P. M. (2017) The role of calcium and vitamin D in bone health https://www.endocrineweb.com/conditions/osteoporosis/role-calcium-vitamin-d-bone-health
- Vitamin D, NHS, https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/
- Laird, E., Ward, M., McSorley, E., Strain, J.J. Wallance, J. (2010) Vitamin D and bone health; Potential mechanisms, 2(7): 693-724, doi: 10.3390/nu2070693, PubMed Central
- WebMD editorial (2020) Healthy foods high in calcium, WebMD, https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-calcium
- Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G. Giusti F.. Romagnoli C., CIanferotti, L., Marcucci, G., Brandi, M. L. (2018) Calcium intake in bone health: a focus on calcium-rich mineral waters, 10(12): 1930, doi: 10.3390/nu10121930 , PubMed Central