Остеоартритът (ОА) е най-разпространеното заболяване на ставите и най-срещаната форма на артрит – остро или хронично ставно възпаление, което често съществува едновременно с болка и структурно увреждане. Най-често се проявява на ставите на коленете, бедрата, малките стави на ръцете и на врата. Характеризира се с разрушение на ставния хрущял в края на костите. В резултат на това, ставите могат да се подуят, да станат болезнени и съответно движението им да се затрудни и да е свързано със страдание. Тези функционални ограничения на движението и свързаното с това влошаване на извършването на ежедневните дейности и болките водят до нарушено качество на живот.
Симптомите на остеоартрит включват, но не се ограничават до:
- подуване и мускулна слабост около ставата;
- редуциран обхват на движение, който може да изчезне след раздвижване;
- болка в ставата по време на активност или в края на деня;
- щракане или пукане при движение на ставата;
Причини за развитието на остеоартрит
Те обикновено са съвкупност от следните фактори:
- Напредване на възрастта;
- Травми на ставите;
- Прекомерно натоварване на ставите чрез натоварване с определен спорт;
- Наднормено тегло – излишните килограми също товарят ставите прекомерно, а мастните клетки стимулират възпалението;
- Генетично предразположение и/или фамилна анамнеза;
- Пол – дамите развиват остеоартрит по-често от мъжете, като един от факторите тук е намалената костна плътност след настъпване на менопауза;
- Липса на достатъчно движение и намалена мускулна маса, която не подкрепя достатъчно ставите;
Кога се проявява остеоартритът
Остеоартритът може да се прояви на всяка възраст макар и хората да смятат, че той застига само възрастните. Обичайно се диагностицира при около 50-годишните. Статистиките сочат, че между 19% и 30% от възрастните над 45+ години имат остеоартрит на коляното, 27% имат остеоартрит на ръката и 27% имат остеоартрит на тазобедрената става. Изчислено е, че 40% от мъжете и 47% от жените ще развият остеоартрит през живота си, като показателят нараства до 60% в случай, че индивидът „носи“ излишни килограми.
Ако не се обърне внимание на състоянието, има тенденция да се влошава с времето, като хрущялът може да се руши с последствия като неравни ръбове и пукнатини, а костите да изменят формата си. Всички тези дегенеративни промени са свързани с последващо задълбочаване влошаването качеството на живот и развитие на депресия. Допълнително, хората с остеоартрит са изложени на по-голям риск от фрактури. Затова важни са навременните мерки, които да предотвратят състоянието или при наличието му да предотвратят развитието му и да тушират болката.
Хранене при остеоартрит
Диетата при остеоартрит има своите специфики. Те са свързани с намаляване на възпалението, холестерола и поддържане на здравословно тегло. Много подходяща е средиземноморската диета. Освен за намаляване на възпалението, тя снижава риска и от редица други заболявания свързани със сърцето и мозъка. Ето какво е добре да хапвате:
- Мазни риби и храни богати на Омега-3 мастни киселини – сардини, скумрия, сьомга; чиа, ленено масло, орехи; добавки като рибено масло, масло от крил, ленено масло;
- Масла – екстра върджин зехтин, масло от авокадо и шафран ;
- Млечни продукти – съдържат калций и витамин D, които спомагат костното здраве;
- Много плодове и зеленчуци – броколи, зеле, лук, моркови, цитруси, папая, тиква, сладки картофи, соя, фасул;
- Листни зеленчуци – спанак, кейл, манголд – богати на витамин D, който е много важен за усвояване на калция и спомага за преодоляване на инфекциите в организма (той е и важен хормон);
- Зелен чай – богат на полифеноли – антиоксиданти, които могат да забавят увреждането на хрущяла;
- Чесън – богат на диалил дисулфид – съединение, което също предотвратява ускореното увреждане на хрущяла;
- Ядки – орехи, бадеми и шамфъстък; богати на редица ценни нутриенти, които подпомагат имунитета;
Кои храни и напитки да избягвате при остеоартрит
Както при всяко специфично здравословно състояние, и при ОА някои храни не са препоръчителни. Това са храни, които предизвикват възпаление или потенциално може да увеличат теглото.
- Захари – при наличие на ставно заболяване добре е да изключите добавената захар от диетата си; тя се съдържа в много продукти като газирани напитки, готови сосове и т.н.; затова внимателно четете състава на храните, които избирате да консумирате;
- Глутен – протеинът, съдържащ се в зърнените храни, е свързан с повишени маркери на възпаление; затова избягвайте белите брашна, както и продуктите с наличие на глутен; можете да ги замените със здравословни алтернативи като безглутенови брашна, зърнени закуски и паста;
- Преработени храни – пакетираните и рафинирани храни с консерванти могат да влошат симптомите на остеоартрит и артрит; те допринасят за активизиране на възпалителните процеси в организма, както и за натрупване на излишно тегло, което също е рисков фактор за заболяването;
- Алкохол – свързан е с влошаване на артрита или по-висок риск от проявата му;
- Сол и солени храни – някои сирена, чипсове, осолени меса и риби с много високо съдържание на сол са непрепоръчителни при артрит; изследванията сочат, че големите количества натрий са рисков фактор;
- Усъвършенствани крайни продукти за гликиране – налични са в суровите животински храни и се образуват чрез определени методи на готвене; проявяват се при високопротеинови храни богати на мазнини, които са пържени, в това число пържен бекон, пиле, картофи; твърде многото от тези крайни продукти в тялото водят до оксидативен стрес и възпаления, свързани с прогресиране на артрита и възпалителния процес;
- Преработени и червени меса – някои изследвания ги свързват с увеличения на възпаленията, докато растителните диети подобряват симптомите на артрит;
Добавки при остеоартрит – необходими ли са
За превенция или намаляване прогресията на заболяването, възпалението и болките, допринасят специално разработени хранителни добавки. Те са със състав, който синергично подкрепя здравето на увредените стави и свързаните с тях симптоми. Много подходящ избор са продуктите на бранда Flex Code с дългогодишни традиции в грижа за здравето чрез природни средства.
Flex Code решения за остеоартрит и ставни проблеми
Flex Code Gold сироп – усъвършенствана формула
Flex Code Gold е в основата си изпитаната ефективна формула на Flex Code Premium с добавени куркумин и бор, известни в медицината с антибактериалните и противовъзпалителните си свойства. Продуктът предоставя цялостна грижа за опорно-двигателния апарат. Flex Code Gold сироп спира възпалителните процеси и чувствително облекчава ставните болки, има изявено противовъзпалително действие. И още по-важно: няма странични ефекти и не дразни стомаха за разлика от стандартните НСПВС. Съставките на сиропа са полезни за поддръжка на ставното здраве, допълват действието си и в екип осигуряват мощен синергичен ефект за подобрение на състоянието и качествена превенция на остеоартрит.
Flex Code Gel терапевтичен гел за стави и мускули
Това е нашето най-ново и иновативно решение с болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект за ставите под формата на комбинация от пет мощни съставки – метилсулфонилметан (МСМ), хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат, ментол и камфор. Като локален гел за нанасяне, Flex Code Gel не дразни кожата, нанася се и попива лесно. Той помага да се редуцира болката, има обезболяващ ефект при спортни травми; облекчава напрежението и се прилага лесно с директно втриване.
Остеоартритът е заболяване, което сериозно влошава качеството на живот и отнема радостта от движението. Не чакайте ставите ви да „се обадят“. Погрижете се за тях с придържане към здравословно хранене и тегло и богати на полезни компоненти продукти като Flex Code.
Използвани ресурси
- Senthelal S, Li J, Goyal A, et al. Arthritis. [Updated 2020 Aug 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from:
- Sibille KT, King C, Garrett TJ, Glover TL, Zhang H, Chen H, Reddy D, Goodin BR, Sotolongo A, Petrov ME, Cruz-Almeida Y, Herbert M, Bartley EJ, Edberg JC, Staud R, Redden DT, Bradley LA, Fillingim RB. Omega-6: Omega-3 PUFA Ratio, Pain, Functioning, and Distress in Adults With Knee Pain. Clin J Pain. 2018 Feb;34(2):182-189. doi: 10.1097/AJP.0000000000000517. PMID: 28542024; PMCID: PMC5701880.