Възпаленията на ставите са често срещан проблем, независимо дали има диагностицирано заболяване или не. Те се характеризират с подутина в засегнатата става, отоци, зачервяване и топлина. Възможно е да се повиши температурата на тялото, тъй като при възпалителен процес имунната система създава отговор.
Възпаленията са в основата на множество ставни заболявания. Може би най-разпространеното сред тях е артритът. Но те могат да са причина и за много други здравословни проблеми – на сърдечно-съдовата система, на дихателните пътища и много други. В този материал ще обърнем специално внимание на ставните възпаления и по-конкретно как можете да минимизирате риска от появата им.
Храна и начин на живот
Първият голям фактор, който може да доведе до ставни възпаления е цялостният ни начин на живот. Излагането на твърде много стрес (психологически, токсичен или микробиален) създава предпоставка за повече възпаления. Лошото качество на съня, липсата на достатъчно време за почивка и постоянната активация на някои дялове от нервната система (най-вече симпатиковия дял) предизвикват възпалителни процеси. Ето защо е важно да си доставяте достатъчно време за качествен отдих и сън.
Начинът, по който се храним също е ключов. Доказано е, че здравето започва от червата. Състоянието на чревния микробиом може да предизвика сериозни дисбаланси, които да доведат до здравословни проблеми от всякакво естество. Ключови за балансираната чревна микрофлора са прибитоците. От една страна, тези полезни бактерии буквално тренират имунната система да създава отговор само когато той е необходим. Така рискът от автоимунни заболявания драстично намалява. От друга страна, високите пробиотични нива значително намаляват риска от синдром на пропускливите черва. Това състояние се характеризира с нарушена цялост на чревната стена, което позволява навлизането на нехраносмелени молекули в кръвопотока. От там те лесно могат да достигнат до ставите и да създадат възпаления.
Някои конкретни хранителни навици сами по себе си създават предпоставка за възпаления. В днешно време лекарите и нутриционистите са установили, че има храни, които предизвикват възпалителни процеси и такива, които ги успокояват. В категория „възпалителните храни“ попадат:
- Захар;
- Преработени въглехидрати;
- Транс мазнини;
- Преработени меса;
- Алкохол, кофеин и други стимуланти.
Ако често страдате от ставни възпаления първото нещо, което можете да направите за здравето си е да намалите консумацията на тези храни. При наличието на хранителни алергии и непоносимости също могат да се наблюдават повишени възпаления на ставите. Важно е да се диагностицира правилно дали има подобен проблем, за да знаете кои храни да изключите от менюто си.
За сметка на това, следните хранителни групи имат доказан противовъзпалителен ефект:
- Плодове и зеленчуци;
- Пълнозърнести храни;
- Ядки;
- Бобови култури;
- Зеленолистни;
- Риба и морски дарове;
- Кисело мляко;
- Ферментирали храни.
Всички те съдържат различни витамини, минерали, аминокиселини, антиоксиданти и пробиотични щамове, които подпомагат успокояването и овладяването на възпалителните процеси.
Спорт и движение
Може да изглежда противно на логиката, но редовното движение и спортът редуцират риска от проблеми и възпаления на ставите. Разбира се, важно е да изпълнявате упражненията правилно, за да намалите риска от потенциални травми.
Начинът, по който работи движението е свързан с няколко физиологични процеса. На първо място, редовните тренировки подпомагат кръвообращението. Така можем да сме сигурни, че ставите ни получават всички необходими хранителни вещества. Също със спорт се активира движението на лимфната течност, която подпомага детоксикирането на тъканите ни.
В допълнение, редовният спорт се грижи за оптималната ни телесна маса. Повишените килограми имат пряко въздействие върху здравето на ставите, особено в долната част на тялото. Излишната телесна маса оказва допълнителна тежест върху тазобедрените стави, коленете и глезените. Това създава предпоставка за проблеми.
Последно, но не и по важност, при редовен спорт мускулите се поддържат в оптимална активност. Това е особено важно за ставното здраве. Когато мускулите са слаби, ставите изнасят по-голяма тежест и се претоварват. Активните, силни мускули не позволяват прекалено натоварване и така предпазват ставите не само от травми, но и от възпалителни процеси и заболявания.
Хранителни добавки и билки
Последно тук ще разгледаме потенциалните хранителни добавки и билки, които можете да използвате, за да намалите или предотвратите възпалителните процеси на ставите. Нека започнем с билките.
Има множество растения, които се използват от хилядолетия като противовъзпалителни вещества в различни древни медицини. Днес учените са установили как точно работи всяко едно от тях.
Куркума
Първа в списъка е куркумата, чиято активна съставка е добре познатият куркумин. Това съединение има мощно противовъзпалително действие и болкоуспокояващ ефект. Куркумата може да се използва локално под формата на помади, пасти и различни терапевтични продукти. Тя може да се влага и в храна и напитки. Добре позната е в аюрведа – традиционната медицина на Индия. Ако искате да вложите повече куркума в менюто си, заложете на класически индийски и аюрведични продукти.
Зелен чай
Зеленият чай пък е една от медицините на Китай. Добре описани са качествата му в традиционната китайска медицина, където зеленият чай намира десетки приложения. Днес знаем, че полезните му качества се дължат на високите му нива на антиоксиданти. Тези съединения редуцират нивата на оксидативен стрес, като извеждат свободните радикали от тялото. Много често именно свободните радикали са в основата на възпаленията.
Джинджифил
Още едно растение, типично за аюрведа. Джинджифилът се слави със специфичния си лютив аромат и способността си да лекува възпаления, настинки и наченки на грип. Този чудодеен корен е братовчед на куркумата и освен всичко останало се грижи за оптималното храносмилане. Особено подходящ е през студените зимни месеци и след обилно хранене. Не е случайно, че всяко суши меню идва с порция джинджифил. Това растение може да убие бактериите в суровата риба и да подпомогне нейното усвояване от организма.
Мента
Последна в списъка с лечебни растения е ментата. Нейната активна съставка се нарича ментол и се използва в медицината от десетилетия. Ментолът има способността да успокоява стомаха, да подпомага дихателните пътища и да стимулира имунната система. Когато се използва локално ментолът има силен охлаждащ и противовъзпалителен ефект. Ето защо често се влага в различни продукти за ставни болки, разтягания и възпаления.
В списъка с хранителни добавки ще споменем няколко вещества, които се използват често медицината като методи за облекчаване на ставни болки, редуциране на сковаността и успокояване на възпаленията. Всички тези съединения са органични. Някои се срещат в тялото, но с напредване на възрастта намаляват. Други са природни дарове, които науката е изследвала и днес използва успешно при третирането на ставни проблеми. Това са колаген, хиалуронова киселина, метилсулфонилметан, глюкозамин и хондроитин сулфат. Всички тях ще намерите в нашите хранителни добавки от серията Flex Code.
Погрижете се за здравето на ставите си и редуцирате риска от възпаления с нашите прости съвети. Ето ги и тях в обобщен списък.
- Избягвайте храни, които предизвикват възпаления, като захар, транс мазнини, преработени меса и въглехидрати, алкохол и кофеин. Заместете ги с повече свежи плодове и зеленчуци, зеленолистни, бобови, риба и морски дарове, ядки и студено пресовани растителни масла.
- Давайте си време за качествена почивка и добър сън.
- Не пропускайте спорта и движението.
- Заложете на качествени хранителни добавки и растения, които имат доказан противовъзпалителен ефект.
1 коментар